www.teknovation.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger og statistik. Se vores cookies-politik >>
18. januar 2024, kl. 11:16
Lemvigh-Müller A/S meddeler, at man i et tæt samarbejde med totalentreprenøren JYTAS og smedeværkstedet CT Stål, har medvirket til at et byggeri kunne DGNB-certificeres, selv om det blev nødvendigt at bruge mere stål i konstruktionerne.
Lemvigh-Müller måtte mobilisere al deres innovative kraft og omstillingsparathed i et aktuelt samarbejde med JYTAS og CT Stål om opførelse af en DGNB-certificeret børneinstitution til Ballerup Kommune.
Det viste sig i projekteringsfasen, at placeringen tæt ved en S-togbane gav udfordringer i form af vibrationer, som gjorde det nødvendigt at forstærke konstruktionen. Det ville imidlertid resultere i for stor CO2e-udledning efter Bygningsreglementets grænseværdier.
Annonce - artiklen fortsætter under banneret
Bygningsreglementet stiller skrappe krav til minimeringen af CO2e-udledning, som højst må være 12 kg. CO2e pr. kvm. pr. år for nybyggeri over 1000 kvadratmeter. I dette tilfælde ville de nødvendige konstruktionsændringer have haft for stor indflydelse på grænseværdierne og dermed have forhindret DGNB-certificeringen af byggeriet.
Lemvigh-Müller-afdelingschef og stålspecialist Martin Jagd Nielsen foreslog at genberegne konstruktionen med udgangspunkt i CO2e-reducerede UNP-bjælker fra den tyske stålproducent Stahlwerk Thüringen, SWT. SWT fremstiller et af de CO2e-reducerede produkter, Lemvigh-Müller har taget ind i sortiment.
SWT bruger udelukkende vedvarende energi i forbindelse med produktionen af CO2e-reduceret stål. Det bringer CO2e-værdien – det vil sige udledningen af drivhusgasser pr. tons produceret stål – helt ned på 327 mod 566 kilogram for SWT’s konventionelt fremstillede stål. Ved at udskifte bjælkerne i konstruktionen kunne grænseværdierne overholdes, og opførelsen af institutionen til 160 børn forløbe som planlagt.