www.teknovation.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger og statistik. Se vores cookies-politik >>
30. maj 2023, kl. 15:32
Højopløselige hyperspektrale kameraer, som kan bestemme den kemiske sammensætning samt diverse tilsætningsstoffer i plastikaffald, er et resultat af et samarbejde hos et dansk trekløver.
Et dansk trekløver udvikler super-højopløselige hyperspektrale kameraer, som kan bestemme den kemiske sammensætning samt diverse tilsætningsstoffer i plastaffald. Teknologien vurderes at kunne få kæmpe betydning for fremtidig plastgenanvendelse.
Det er fynske Newtec Engineering A/S, Plastics & Polymer Engineering ved Aarhus Universitet, AU, og NanoSyd fra Syddansk Universitet, SDU, hjemhørende under Mads Clausen Instituttet i Odense, som har samlet deres kompetencer i projektet, der støttes Med 7,9 millioner kroner fra Innovationsfondens Grand Solutions-program, mens det totale budget er på 11,3 millioner til udvikling af en kamerateknologi, der for alvor kan gøre det lettere at genanvende plastmaterialer.
Det skal ske med et højopløseligt hyperspektralt kamera med en spektral rækkevidde fra omkring 400 til 1.900 millimeter med en ønsket opløsning på kun 2 nanometer, så man kan genanvende mere plastaffald, og adskille ud fra kemisk sammensætning samt fyldstoffer som eksempelvis farvestoffer, flammehæmmer, og andre additiver, der giver et plastprodukt dets specifikke egenskaber.
Projektet, der går under navnet New Hyperspectral Camera technology for material identification, NewHC, skal skabe et kamera, hvor opløsning og rækkevidde er så høj, at kameraet kan afsløre eksempelvis uønskede brandhæmmere og pigmenter i plasten, der kan være forbudte eller skadelige, således at de kan blive fjernet inden genanvendelse.