www.teknovation.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger og statistik. Se vores cookies-politik >>
For første gang er en 3D-printet reservedel blevet monteret i Forsvarets materiel, konstaterer Forsvarets Vedligeholdelsestjeneste.
I et pilotprojekt under Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse er det blevet undersøgt, om det er muligt for fremtiden at ”kopiere” kritiske reservedele ved hjælp af Additive Manufacturing.
Projektet er døbt '3D-print med operativ effekt', og initiativet er netop blevet fremhævet af Teknologisk Institut, der dog ikke nævner, hvorvidt de har være involveret i projektet.
På produktionssiden er anvendt Forsvarets forskningsinstitutt, FFI, i Norge, og 'prøvekaninen', som applikationen også bliver kaldt, er en reservedel til en Mercedes GD hjemmehørende ved Forsvarets reparationsenhed Værksted Slagelse.
Nærmere bestemt handler det om et dæksel til en generator, der er placeret i undervognen, som skal holde vand og støv væk.
Baggrunde for valget af dækslet er, at det under pandemien var i restordre og det derfor ikke var muligt at skaffe på anden vis, fremhæves det.
I september var det så muligt at samle de relevante folk fra FMI og FVT til at inspicere og teste reservedelen.
Bagefter blev vognen udsat for en 'ikke så gelinde' testtur i spor fra Slagelse Garderhusarkasernes Infanterikampkøretøjer, IKK, i øvelsesterrænet.
Men dækslet sad godt fast og holdt til både den hårde tur og den efterfølgende vask, fremhæves det.
Den ægte test er dog tiden, understreges det, og efter seks måneder, vil reservedelen igen blive inspiceret.
Troen på, at den 3D-printede del af applikationen vil består testen, er god, konstateres det.