www.teknovation.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger og statistik. Se vores cookies-politik >>
25. juni 2018, kl. 13:17
Efter sommerferien starter det første hold elever på den spritnye EUX-plastmageruddannelse på Den jydske Haandværkerskole i Gråsten, der både giver svendebrev og studenterhue. Med seks tilmeldte er der stadig plads til flere elever, lyder det fra skolen.
Den 13. august starter det første hold plastmager-EUX-elever nogensinde på Den jydske Haandværkerskole i Hadsten. EUX’en er et helt nyt uddannelsestilbud til plastinteresserede unge, der består af en traditionel erhvervsuddannelse som plastmager og af en gymnasieuddannelse svarende til HF.
Tanken bag uddannelsen er at unge med interesse for plastindustrien kan kombinere en praktisk erhvervsuddannelse med de faglige og boglige elementer og muligheder for at videreuddannelse, som ligger i en studentereksamen.
"Med EUX-uddannelsen kan vi nu tilbyde landets unge en helt ny og spændende måde at uddanne sig til et job i plastbranchen på. Det er en mulighed for at tiltrække en ny type af elever og give dem nogle lidt andre kompetencer, som, jeg tror, bliver et virkelig godt supplement til den traditionelle erhvervsuddannelse til plastmager," siger områdeleder på Den jydske Haandværkerskole, Allan B. Rasmussen.
Han suppleres af uddannelseskonsulent i Plastindustrien, Jo Dietrich:
"Det er en rigtig god nyhed for plastbranchen, at vi nu tager et historisk skridt og starter det første EUX-plastmager-hold. De færdigudlærte EUX’ere kan gå ud og gøre en stor forskel i industrien med det samme. Jeg forestiller mig fx at en plastmager EUX’er bliver rigtig skrap til at bidrage til produktionsoptimering og produktudvikling i dialog med ingeniørerne og øvrige produktudviklere og indkøbere i virksomhederne," siger hun, og fortsætter:
"En EUX-plastmager kan også læse videre og bringe deres teoretiske og praktiske plastviden i spil på en videregående uddannelse, hvilket giver nogle rigtig spændende uddannelsesprofiler, som vores industri kan få enorm stor gavn af på lidt længere sigt."
De elever, der starter på grundforløb efter ferien, kommer blandt andet til at have fokus på miljø og cirkulær økonomi. Den jydske Haandværkerskole har indgået et samarbejde med teamet bag ”Strandet Lab”, der arbejder med at indsamle og genanvende plast fra den jyske vestkyst.
Samarbejdet indebærer, at elever skal se nærmere på, hvad plasten, som Strandet Lab indsamler, kan bruges til. De skal undersøge kvaliteten, styrkeforhold og anvendelighed. Eleverne kommer til både at sprøjtestøbe, ekstrudere og 3D-printe emner af den indsamlede havplast. Desuden får de prøver af noget af den granulat, som skyller op på strandene, og undersøger, hvad det er for plasttyper og giver bud på, hvor det kan stamme fra. Derudover kommer cirkulær økonomi til at være tema for en innovationsuge til efteråret.
"Plastmagerne spiller en vigtig rolle i at være med til at sikre, at vi som industri bruger plasten så bæredygtigt så muligt fremadrettet. Derfor er det helt oplagt at tage miljøperspektivet med ind på EUX-uddannelsen, og jeg glæder mig til at se resultaterne af samarbejdet med Strandet Lab," siger Jo Dietrich.
Foreløbig er seks elever tilmeldt uddannelsen. Erfaringer fra andre EUX-uddannelser i industrien viser, at det er et ganske stort først hold på en helt ny uddannelse. Der er dog bestemt plads til fler, lyder det fra skolen.